ژئوتکستایل کاربردهای بسیار متنوعی در جادهسازی دارد که با توجه به شرایط محل در یک یا چند نقش اصلی به کار برده میشود. از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
جداسازی
عامل عمده شکست جاده بر هم خوردن دانهبندی لایه زیر اساس در اثر انتقال تدریجی ریزدانه بستر خاکی به داخل زیراساس (sub grade) سنگریزهای و در نتیجه کاهش مقاومت و کارایی لایه سنگریزهای است. وقتی لایه سنگریزهای روی بستر خاکی قرار میگیرد، سنگدانه با خاک مخلوط شده و به مرور بار ترافیکی و ارتعاش، لایه سنگریزهای پی (Aggregate) را به درون خاک تزریق میکند و موجب حرکت لایه به طرف بالا میگردد. در محلهای مرطوب، تردد ترافیک موجب پمپاژ خاکهای ضعیف Sub grade به درون سنگریزه شده و تمامی این شرایط باعث کاهش ضخامت مؤثر لایه سنگریزهای میگردند در نتیجه لایه حمایتی جاده تخریب شده و عمر مفید آن کاهش مییابد. استفاده از ژئوتکستایل برای بهبود عملکرد بزرگراهها، جادهها، پارکینگها، فرودگاهها، باراندازها و انبارها استفاده میگردد.
فیلتراسیون
ژئوتکستایل، در جریان تحت فشار در اثر نیروهای دینامیکی و هم در جریان ثابت همانند فیلتر عمل کرده و آب را از خود عبور میدهد و در عین حال از ورود خاک ریزدانه به درون لایه سنگی پی (Aggregate) و لایههای زهکش جلوگیری میکند.
مسلحسازی
موجب استحکام مصالح سست بستر(Subgrade) میشود و میزان CBR را تا حد مطلوبی افزایش میدهد. عملکرد ژئوتکستایل به گونهای است که با توزیع فشار موضعی در سطح وسیعتر، از فرو رفتن مواد سنگی و دانهای پی به درون بستر سست و مرطوب جلوگیری میکند. در چنین مواردی که افزایش مقاومت برشی خاک مد نظر باشد، استفاده از ژئوگرید خاکی یا ژئوکامپوزیت خاکی نیز عملکرد بسیار مطلوبی دارند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص به آدرس زیر مراجعه فرمایید.
www.geoparsian.com
زهکشی
ژئوتکستایل خاصیت زهکشی در جاده را بهبود بخشیده همچنین ژئوتکستایلهای پر پانچ سنگین (ژئوفام گرمادیده) در نقش انتقالدهنده آبهای سطحی به کنارههای (شانه خاکی) راه و جاده عمل میکند. ژئوتکستایل آبهای سطحیای که به لایههای زیرین آسفالت نفوذ میکنند را به خود جذب کرده و به اطراف هدایت مینماید. این عمل باعث میگردد که سطح آسفالت در کوتاه مدت دچار ترکهای سطحی، انعکاسی و پوست سوسماری نشود. این ترکها در اثر تابش نور خورشید و اصطکاک ناشی از عبور و مرور ماشینهای سبک و سنگین ایجاد میشود.