سازههای حفاظت ساحلی از سالها پیش برای جلوگیری از فرسایش و تخریب سواحل، به کار گرفته شدهاند. خواص ویژه ژئوسنتتیکها از جمله مقاومت، کارایی بالا، ارزان بودن، سرعت و سهولت اجرا باعث شده است که این محصولات علاوه بر پروژههای ژئوتکنیکی، در پروژههای حفاظت ساحلی نیز در سراسر دنیا، مورد توجه قرار گیرند.
ژئوتکستایل و ژئوگرید از مهمترین محصولاتی هستند که در این پروژهها به کار گرفته میشوند. ژئوسیستمهای ساخته شده از ژئوتکستایلها جایگزین مناسبی برای مصالح سنگین سازههای حفاظتی نظیر موجشکنها و… هستند.
کاربرد محصولات ژئوسنتتیک در ساخت سازههای حفاظت ساحلی
کاربرد ژئوتکستایل GF-GeoTextile در تولید ژئوسیستمها
ژئوتکستایل به صورت ژئوسیستمها با مقاومت کششی بالا به منظور حفاظت ساحل و ساخت جزیرههای مصنوعی در آب مورد استفاده قرار میگیرد. ژئوسیستمها شامل ژئوبگها، ژئوتیوبها و ژئوکانتینرها هستند. تفاوت این سیستمها با هم در ابعاد، نوع ماده پرکننده و نحوه پر کردن آنها میباشد. ژئوسیستمها میتوانند در ساخت موجشکنها، دایکها، دیوارهای ساحلی و جزایر مصنوعی به کار گرفته شوند.
از جمله مهمترین مزایای ژئوسیستمها نسبت به مصالح سنتی علاوه بر قیمت، مقاومت و کارایی بالا میتوان به سهولت حمل و نقل و اجرا اشاره کرد زیرا کیسههای ژئوتکستایل ژئوفام (تولید سپید صنعت) در محل توسط ماسههای موجود پر میشوند بنابراین نیاز به آوردن مصالح سنگین نظیر قطعات بزرگ سنگی و بتنی از محلهای دیگر نیست.
کاربرد ژئوتکستایل Reinforcement Textile GF
علاوه بر استفاده از ژئوتکستایل در تولید ژئوسیستمها، در مناطقی که بستر دریا بسیار ضعیف است از چند لایه ژئوتکستایل تولید شرکت سپید صنعت با مقاومت بالا برای تقویت و افزایش ظرفیت باربری بستر استفاده میشود تا بستر قدرت لازم برای قرارگیری مصالح سنگین سازههای حفاظتی را داشته باشد. چنانچه بستر بسیار سست باشد و لایههای ژئوتکستایل ژئوفام (تولید سپید صنعت) نتوانند ظرفیت باربری را به مقدار مورد نظر برسانند، میتوان از چند لایه ژئوگرید به منظور تقویت بستر استفاده کرد.
کاربرد ژئوتکستایل GF Separation Textile
کاربرد ژئو تکسچرال در ساخت سازههای دریایی محدود به ژئوسیستمها نمیشود، از ژئوتکستایل به وفور به عنوان لایه جداکننده خاک بستر از اجزای بدنه موجشکنها، دایکها و دیوارهای ساحلی استفاده میشود.
کاربرد Geobag
سیلابها به دلیل سرعت بالا و گلآلود بودن، فرصت و قابلیت نفوذ به داخل خاک و تغذیه آبخوان را ندارند. بنابراین باید در پی یافتن راهکاری با هدف کاهش سرعت جریان سیلاب و ذخیرهسازی موقت آن و همچنین جلوگیری از ورود آلودگیها به سفرههای آب زیرزمینی بود. استفاده از ژئوبگها جهت مدیریت بحران، نه تنها قدرت تخریب سیلابها را کاهش میدهد و از اتفاقات ناگوار جلوگیری میکند، بلکه آن را تبدیل به فرصتی جهت غنی کردن منابع ذخیره آب و تغذیه آبخوانها میکند.
بنابراین میتوان با احداث سیل بندهای موقت، نسبت به ذخیره و مهار سیلاب اقدام کرد و دبی خروجی آب را تنظیم و کنترل کرد. همچنین با هدایت آب به حوضچههای پخش سیلاب، ضمن کاهش پیک سیلاب و خطر تخریب بخشهای پایین دست، زمان و شرایط لازم برای نفوذ تدریجی به سفرههای آب زیرزمینی مهیا میشود.
نتیجهگیری
ژئوتکستایلها و ژئوگریدها به دلیل مزایای زیادی که دارند، در سالهای اخیر به طور گستردهای در پروژههای حفاظت ساحلی مورد استفاده قرار گرفتهاند. این محصولات میتوانند در ساخت انواع سازههای حفاظت ساحلی نظیر موجشکن، دایک، دیوار ساحلی و جزیره مصنوعی مورد استفاده قرار گیرند